瀹跺緱娑︽牱鏉夸綇瀹

椤圭洰鎬ц川锛氳閰嶄綇瀹
椤圭洰鍦扮偣锛氬寳浜皬姹ゅ北
璁捐鏃堕棿锛2011
寤虹瓚闈㈢Н锛350骞崇背
涓昏璁″笀锛氭湹瀹
璁捐鍥㈤槦锛氬父寮猴紝瑕冪珛瓒咃紝榛勮开锛岃矾闃宠嫳

Project Property锛歅refabricated Housing
Project Location锛歑iaoTangShan BeiJing
Design Period锛2011
Floor Area锛350sqr
Lead Designer锛欴uo Ning
Design Team锛欳hang Qang,Qin LiChao,Huang Di,Lu YangYing

杩欐槸涓涓敱寤虹瓚鏉愭枡涓哄嚭鍙戠偣鐨勮嚧鍔涗簬鍙寔缁т綇瀹呯殑鏍锋澘鎴胯璁℃渚嬨備笟涓诲寰楁鼎鏄竴瀹剁敓浜ф柊寤虹瓚鏉愭枡鐨勫叕鍙,璁捐瑕佹眰浣跨敤鐨勫寰楁鼎娉″鏉挎槸涓绉嶈交鍨嬬粨鏋勬澘,鍏奸【淇濇俯闅旂儹鐨勫姛鏁堛傚洜姝,鏁存爧寤虹瓚,浠庡湴鍩哄埌灞嬮《,浠庡澧欏埌鍐呭,鍏ㄩ儴鐢变竴绉嶆潗鏂欏缓鎴愩

濡備綍鍏呭垎鍙戞尌杩欑鏉愭枡鐨勬ц兘,缁撳悎寤洪犳柦宸ョ殑鐗规畩姝ラ,璁捐涓涓珮搴﹀彲鎸佺画鎬х殑浣忓畢,鎴愪负鎴戜滑璁捐浠诲姟鐨勬牳蹇冭棰樸

璁捐鐨勮捣鐐规槸鐮旂┒杩欑鏉挎潗鐨勫垏鍓插拰缁勮鐨勭壒鐐,鍗虫暟瀛楀寲婵鍏夊垏鍓插拰鑳剁矘杩炴帴,缁撳悎鍦哄湴涓滆タ鐙暱涓旈潬杩戠敓鎬佸疄楠屽洯澶栧鐨勯檺鍒舵潯浠,浠ュ強鏉愭枡鐨勫彈鍔涙ц兘,鎴戜滑鐨勮璁$瓥鐣ヨ仛鐒︿负:褰綋绠娲佹斁鏉,鍙湪寮娲炲拰瀹ゅ唴绌洪棿鐨勫簭鍒楀叧绯讳笂鍋氭枃绔,閲囩敤鍙屽眰澧欑殑瀵嗚倠缁撴瀯浣撶郴銆傛渶鍚庡绔嬮潰鐨勫紑娲,鐪嬩技闅忔満,瀹為檯鏄牴鎹竴绯诲垪椋庡姩鑳介噺鍒嗘瀽鍚庤璁′紭鍖栫殑缁撴灉銆傜┖闂村竷灞涓,浠ュぇ澶у皬灏忓紑娲炵殑鍗楀浣滀负缁勭粐鍚勪釜绌洪棿鐨勪富杞,姣旈偦鍐呴儴搴櫌鐨勫弻灞傝捣灞呯┖闂翠负楂樻疆,涓茶仈浜嗘湇鍔″尯銆佸涵闄㈠尯銆佸吇鐢熷尯銆佸偍钘忓尯銆佸伐浣滃尯鍜屽氨瀵濆尯銆傛柦宸ュ缓閫犵殑杩囩▼,浠夸經瀛︾敓鏃朵唬鎵嬪伐璇句笂鐨勭‖绾告彃鎺,鑺傜偣閮芥槸鎻掓帴鐨勫舰寮忋傜敱浜庢潗鏂欐瀬杞,涓嶉渶瑕佸ぇ鍨嬬殑璧烽噸璁惧,瀹屽叏闈犱汉鍔涘嵆鍙畬鎴愩傚彟涓涓綔鍦ㄧ殑浼樺娍鏄,鍗充娇鍦伴渿鍊掑,涔熶笉浼氶犳垚澶х殑浜哄憳浼や骸銆

寤虹瓚鐨勭敓鎬佽璁℃柟闈,鍙傝冨缓绛戣妭鑳界殑鏍 鍑嗗拰鐜繚鍙傛暟,浣跨敤涓诲姩寮忔竻娲佽兘婧愨斺斿お闃 鑳藉拰鐢熺墿鑳藉洖鏀朵笌琚姩寮忚妭鑳借璁♀斺旇嚜鐒堕 椋庨噰鍏変互鍙婅〃闈㈢Н鍜屼綋绉瘮,鐩哥粨鍚堢殑绛栫暐銆 姝ゅ鍦ㄧ郴缁熸嫇灞曟柟闈,鑰冭檻浜嗗缓绛戜綇瀹呭師鍨嬬粨 鍚堝悇绉嶅熀鍦拌姹,瑙勬ā鍜屽舰鎬佺殑鐏垫椿澶氬彉,鍩 浜庡伐涓氱敓浜у埗閫犵殑鐗圭偣,鍦ㄥ缓绛戞暟瀛楀寲淇℃伅骞 鍙颁笂鐨勫椤规嫇灞曘

This project is driven entirely by the building material of Jia De Run, who develops and produces new architectural materials. We are required to maximize the use of only one material for this house, Jia De Run Panel, a light sheet material system which intergrates thermal insulation and structure. As a result, not only the foundation and roof, but also the external and partition wall are all built with single uniform material.

Our essential design challenge is how to fullfil the properties of this material in line with the special construction conditions in line with the criteria of sustainable house.

We initiated the design process from studying the way this sheet material is cut and assembled, as well as its structural properties. Other design constrains include the narrow long site along east-west, Therefore our strategy was to simplify the overall form and to only focus on the opennings in relation to the internal spaces and the structural system, i.e. double-wall and ribbed beams. The design optimization based on an air flow analysis resulted the seemingly random opennings on the southern wall, which organised all the spaces along. The material connections are mainly based on interlocking slots. Due to the lightness of the material, there was no need for heavy machines as all could be done by humen. Another potential merit is its resistence to earthquake, i.e. even it collapses, it won鈥檛 cause serious casualties.

In the environmental dimension, we applied both clean energy, i.e. solar power and recycled biomass energy, and passive environmental design, i.e. natural ventilation and ratio control between surface area and volume, in reference to the standard and parameters of the ecologic sustainability. This prototyping house can be adapted to different site conditions, morphed into larger aggregations, and multiple modular transformations on the basis of this sheet material and its ways of manufacture and construction.