2012澶у0灞曞睍鍝侊細鍖呮埧

椤圭洰鎬ц川锛氱Щ鍔ㄦ埧灞嬭璁
椤圭洰鍦扮偣锛氬寳浜笁閲屽悲village
璁捐鏃堕棿锛2012
寤虹瓚闈㈢Н锛5骞崇背
涓昏璁″笀锛氭湹瀹
璁捐鍥㈤槦锛氱櫧鐜夋槑锛岄珮澹懌锛岃矾闃宠嫳

Project Property锛歁obile Housing Design
Project Location锛歋anLiTun Village BeiJing
Design Period锛2012
Floor Area锛5sqr
Lead Designer锛欴uo Ning
Design Team锛欱ai YuMing Gao ShiXin Lu YangYing

鍖呮埧鏄害鎬佸缓绛2012澶у0灞曠Щ鍔ㄦ埧灞嬪崟鍏冪殑鍙傚睍浣滃搧銆傝璁″笀鍦ㄥ畾鍒剁殑浜哄姏涓夎疆杞︿笂鎼缓浜嗕竴涓交璐ㄦ埧灞嬶紝鐢卞柗娑傚彂娉¤仛姘ㄩ叝锛圫PF锛夊拰鏈ㄦ柟浣滀负娣峰悎缁撴瀯鍏间繚娓┿傛埧灞嬪琛ㄩ潰閲囩敤鐧藉竷鍋氭ā鏉匡紝鑴辨ā鍚庡舰鎴愬嚫鍑圭殑榧撳寘鏁堟灉銆傚唴閮ㄦ彁渚2绫宠鏂圭殑绌洪棿锛屽彲渚涗笁浜哄钩韬虹潯鐪犮

鍖呮埧鍒涙柊鎬х殑閲囩敤浜嗙粐鐗╀綔涓哄浣揝PF娴囩瓚鐨勬ā鏉匡紝涓鏂归潰缁囩墿鐨勫己搴︾‘淇濅簡澶栫珛闈㈠畬鎴愰潰鐨勭揣鑷达紝涓哄彇娑堝绔嬮潰瑁呴グ灞傚甫鏉ヤ簡鍙兘锛涘彟涓鏂归潰缁囩墿鐨勫脊鎬у府鍔╁彂娉¤兌鍦ㄦ哀鍖栬啫鑳鐨勮繃绋嬩腑鑾峰緱浜嗚嚜鐒剁殑榧撳寘褰㈡侊紝鎶婃潗鏂欑壒鎬у拰褰㈠紡琛ㄨ揪瀹岀編鐨勭粺涓鍦ㄤ竴璧枫

Project name: Bao House
Location of site: Beijing, China
Program: Mobile House
Total floor area: 4 m2
Project by: dot Architects
Principal designer: Ning Duo
Photo credits: Yuming Bai, Vanessa Chen

Bao House is a mobile house exhibited in Sanlitun village, Beijing as part of the 鈥淕et It Louder鈥 2012 Exhibition. The brief is to design a mobile house which can be driven by human power. The structure was designed and fabricated by dot Architects.

Bao House is designed to be a house detached from land. Built with SPF(Spray polyurethane foam), a 2X2 metre cube is fixed on a tricycle, thus the vehicle could move around in the city streets while functioning as a shelter.

The exterior of the house is made of SPF. Fabric was deployed as exterior mold, and spray Polyurethane foam was injected. As the foam dried it expanded and produced great pressure on the fabric which was fixed to the inner wooden mold at anchor points. Each anchor point was connected by strings in order to create a secondary texture. Finally a multiple bulge outward was achieved. Bao House gets its name from this bubble-like surface, since 鈥渂ao鈥 in Chinese means bulge.

The exterior and interior molds were tear down after the SPF dried and got its shape. The structure is light in weight and bold in appearance, water-resistant and thermal-insulated.

The interior is designed to accommodate three people, with a mattress on the floor and a trans- parent Polycarbonated panel on the roof. The simple layout provides peace and tranquility, as the skylight pours into the pure white solitary space.

The front side of the Bao House is a 2mX2m sliding door. When the door closes the house has a monolithic looking. When the door opens the house gets a maximum access to the surrounding environment.

The light-weight structure guarantees the mobility of the Bao House. The tricycle is driven by manpower, and could be easily transformed into other clean energy driven vehicle.

SPF is a spray-applied insulating foam plastic that is installed as a liquid and expands many times its original size when exposed to air. Spray polyurethane foam is the king of building materials for multitasking: insulation, air barriers, roofing, etc. Having so many characteristics, SPF always conceals behind the finishing surface and functions only as supplementary material though. Bao House tries to explore this common material and re-interpret it in a new fabrication system. The bubble-like surface of Bao House is only the first step, and we are looking forward to design more Bao-products with more interesting ideas applied