LungTsun Bridge Remanents

项目性质:城市设计及历史遗迹保护
项目地点:香港启德机场旧址
设计时间:2013
建筑面积:9000平米
主设计师:高岩
设计团队:常强,黄文颖,徐浩翔,Virginia Goh

Project Property:Historical Preservation and Urban Design
Project Location:Hong Kong Qi De Airport Site
Design Period:2013
Floor Area:9000 sqm
Lead Designer:Gao Yan
Design Team:Chang Qiang, Fiona Huang, Timo Tsui, Virgina Goh

龍津橋名字源自「聚龍通津」,目的是「聚龍藏氣「 ,讓這座曾經是通往九龍寨城的重要碼頭,具有很強的人文色彩,反映了那段從清末經民國到中華人民共和國的歷史印記。本設計方案力求從文化認同的角度立意,挖掘如何通過建築媒介表達歷史遺跡帶給當代社會的精神意義。」斷橋藏龍「既是我們對這段歷史文化的隱喻延伸,又是我們設計策略的點睛之筆。

保育長廊的主題為」人文園林,城市自然「,為日後設計發展提供主旨框架;
以龍津橋保育為核心,建築和景觀設計為襯托;
明確新舊兩套形式語言和材料的特點,既不丟失個性,又不喧賓奪主;
清晰的設計策略,簡單的形式表達,細緻的空間處理;
同周邊建築和城市空間有機整合,相互依託。

城市空間層面,最核心的矛盾是這個近300米的狹長「城市走廊」,被斷斷續續的石橋遺跡穿中而過。如何同周邊的新城商業、辦公和居住區既連續又分隔? 連續,是因為保育長廊不應該切斷長軸向兩邊的城市空間;分隔,是因為需要營造一個相對安靜的保育 長廊教育及展覽場所,以古跡斷橋為觀賞物件,同時 打造一個同喧鬧城市相對隔離的、愜意的城市公共場所。根據上述問題,我們的主要設計策略是在剖面上,把基地分成三個層:

城市地面層,主要是開放的城市步行系統;
展示保育層,標高基本與石橋現存石墩的上表
面齊平;
城市花園層,根據石橋現存石墩的下表面下沉
0.5米的表高層,高度隨著古跡上下起伏變化, 並和另外的兩個層通過樓梯、坡道和滾梯連接。
設計一個連續蜿蜒的曲橋,穿過現存古橋石墩空隙,同時解決城市流線連接和沿著古橋軸線的展覽文教空間的要求。

The concept of the design proposal was initiated by the connotation of the name of the Lung Tsun Stone Bridge (an excerpt from “gathering the dragon, connecting the piers”) , reflecting the rich cultural heritage of the old stone bridge, the most significant connection to the old Kowloon Walled City from the end of Qing Dynasty, through R. China until P.R.China. Our concept aims at the semiological significance of the culture background of the remnants through engineering the embedded historical meaning in the philosophical denotation. The title is a poetichighlight of the nature of our design response.

The proposed theme of the preservation corridor is Humanistic Garden & Urban Nature, outlining the general direction for the future development;
The Lung Tsun Stone Bridge remnants are the core of the design exercise supported by the new built artefacts including architectural form and landscape elements;
The new elements built into the preservation corridor must have its own characteristics distinguished from the remnants with adequate respect to the preservation setup;
Tangible design strategies integrate with formal simplicity and sophisticated spatial articulation;
With holistic design approach pursues smooth connection with the adjacent urban space while engaging with the general public.

The urban design challenge is the site conditions, i.e. nearly 300m long and 30m wide, with the stone bridge remnants running right through the middle long axis. How to both connect with and separate from the surrounding shops, offices and neighbourhood? To connect suggests barrier-free traveling across either side of the preservation corridor on the ground level; To separate implies the enclosure of the designated in- terior/exterior exhibition space for displaying the preservation content including the remnants themselves, as well as the tranquil urban realm cut off from the urban noise with the remnants as the background. In response of this challenge, we designed three correlated levels:

At the top, the urban ground level for the free-flow pedestrians overlooking the remnants;
In the middle, the preservation display level aligned with the top surface of the remnants for horizontal observation of the remnants;
At the bottom, urban garden level at 0.5m lower than the top of the pile caps of the remnants connected to other levels.
This scheme proposes a double-story inhabitable turning bridge which continues over through the gaps between the bridge remnants, as response to the urban activities and the need for the displaying the preservation content.